Affärsman, stadsrevisor, körledare, körförbundsgrundare, förbundsdirigent, skriftställare, notförläggare etc.
Född i Kristinehamn, 25 november 1877. Avlade 1893 examen vid Kristinehamns läroverk. Samtidigt, det vill säga som 16-åring, ledde han kören i Kristinehamns baptistkapell. Efter handelsstudier, både i Kristinehamn och senare i Göteborg (där han var körledare i Göteborgs III baptistförsamling), blev det flytt till Västervik och några år senare till Linköping. En aktiv fritid ägnades här åt Betaniakyrkans kör.
Familjen, med hustru Ellen (f. Anderberg) och förstfödda dottern Brita, flyttade hösten 1906 till Eskilstuna.
En lika kreativ som produktiv fritid ägnades åt stadens största baptistförsamling och dess musikliv – som organist samt som dirigent för Elimkyrkans kör, som han 1906 startade med nya körsångare (efter provsjungning; mycket ovanligt på den här tiden!). Anställd som bokhållare, prokurist och korrespondent vid olika Eskilstunaföretag. 1912 anställdes han som stadsrevisor vid Eskilstuna Stad (revisionen omfattar ”Drätselkassan med uppbörder, Gasverk, Vattenverk, Renhållningsverk, Slakthus, Fattigvård, Hälsovårdsnämnd, Folkskola och Hamnumgälder”).
Eldsjälen bakom SBS
Filip Bengtsson var initiativtagare och en av grundarna av Svenska Baptisternas Sångarförbund (SBS) och inbjöd i maj 1912 körsångare, liksom ’orgelnister’, från hela landet till den första sångarkonferensen i Eskilstuna i den då nybyggda Elimkyrkan.
Året därpå, våren 1913, stiftades SBS som det första körförbundet för blandade körer i Sverige, vid en stor körsamling i Betaniakyrkan, Stockholm.
Oscar Wallner, Örebro, var förbundsdirigent 1913–1926. Filip Bengtsson var förste förbundsdirigent från 1926 till och med SBS’ 25-årsjubileum i Göteborg, 1938. Han tilldelades vid detta tillfälle Vasaorden.
Kör- och musiktidskriften Sången
Filip Bengtsson startade också musiktidningen Sången. Här fanns tonsättarporträtt, referat från enskilda körer, rapporter från konferenser, debatt och ofta många musikpedagogiska inlägg.
Till Sången hörde också bilagorna med körnoter. Det blev med åren en omfattande utgivning av noter för blandad kör (totalt publicerades mer än 700 notbilagor); flera av utgåvorna med musik, arrangemang, text/textbearbetning eller översättning av Filip Bengtsson.
Mer om Sången här ›
Avslut med Elimkyrkans kör
Vid adventskonserten den 10 december 1944 tar Filip Bengtsson avsked som dirigent för den kör han började med 38 år tidigare, dvs 1906. I konserten medverkade också sonen Bengt Bengtsson som dirigent *).
Tidningen Folkets recesent John Norrman sammanfattar:
– Vilken fin kultur vilade det ej över dagens körsång. Den kör han (Filip Bengtsson) leder har blivit ett lydigt instrument för hans intentioner. De många åren har homogent format körmassan och gjort den plastiskt böjlig och till ett instrument att spela på för den kunnige och kännande ledaren.
– Kören är att avundas dess förmåga till innerlig och perfekt samsjungning. Man kan bara hoppas, att sonen som nu hierarkiskt följer sin far i spåren bli skickad att fullfölja och får samma goda sinne för valörer.
*) Bengt Bengtsson (1909–2011) ledde Elimkyrkans kör i 44 år, 1945–1989, samt var dirigent för KFUM-kören i Eskilstuna. Han var dessutom SBS’ förbundsdirigent under ett antal år och ingick i styrelsen för SBS, Han var även förbundsdirigent i KFUM:s Sångarförbund samt ledamot av dess styrelse.
Profilen
Filip Bengtsson blev en mycket känd – och respekterad – Eskilstunaprofil. Bland annat porträtterad i en lokal och väl spridd karikatyrbok på 1940-talet (t h).
Den 28 mars 1951 avled Filip Bengtsson vid 74 års ålder i Eskilstuna.